Epäonnistunut kokeilu

Sähköistä äänestystä sitten kokeiltiin. Yle uutisoi 30.10. sähköisen äänestyskokeilun menneen hyvin. Kuitenkin jo ainakin edellisenä päivänä muissa tiedotusvälineissä, kuten esim. Hesarissa kirjoitettiin tässä kokeilussa kolmessa kunnassa kadonneesta yhteensä 232 äänestä. Aika hyvin meni – mitä nyt jokunen ääni hukkui taivaan tuuliin. Jostain syystä hukkuneet äänet eivät kiinnosta Yleä.

Oikeusministeriön mukaan äänien kirjautumatta jääminen johtuu todennäköisimmin äänestäjien virheestä. Helppo vastaus, atk-tumpelot siis toimivat väärin. Surffailin tässä sähköiseen äänestämiseen kriittisesti suhtautuvan vihreän kansanedustajan Jyrki Kasvin kotisivuilla, josta huomasin käyttäjien raportoineen hänelle, että itse asiassa järjestelmä ei ollut reagoinut käyttäjien painalluksiin. Effin (Electronic Frontier Finland) sivuilta (johon sain linkin kirjoitettuani aikaisemmin sähköisestä äänestämisestä) löytyy 28.10. päivätty lehdistötiedote ja runsaasti kriittistä tarkastelua sähköisen äänestämisen haitoista.

Mielenkiinnolla odotan, milloin Yle havahtuu uutissivuillaan siihen, ettei tämä olekaan niin auvoista. Olisivathan he tietysti voineet esimerkiksi lukea Oikeusministeriön tiedotteesta muutakin kuin ruusuisia kuvia maalailevan otsikon. Vaikka osa äänestäjistä olisi antanut kuinka myönteistä palautetta tahansa niin yli kahdensadan äänen hukkuminen on vakava virhe. Sitä eivät voi korjata edes uudet vaalit kyseisissä kunnissa, sillä äänestäjät ovat vaalipäivän jälkeen saaneet niin paljon uutta informaatiota joka tuutista, mm. vaalien tuloksista, että sillä on varmasti vaikutusta heidän äänestyskäyttäytymiseensä tavalla tai toisella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s