Vaalirahoituksesta

Rupesin tutkimaan tänään vaalirahoitusilmoitusasioita – helpompihan se on nyt heti tehdä, kun menot ja tulot ovat vielä tuoreessa muistissa. Joka tapauksessa vaalirahoitusilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa vaalin tuloksen vahvistamisesta eli viimeistään 29.12.2008 mennessä. Netin kautta löytyy oikeusministeriön ohjeet ilmoituksen tekemisestä sekä lomake, jolla sen voi tehdä. Mahdollista on myös tehdä vapaamuotoinen ilmoitus, kunhan siitä näkyvät kaikki vaaditut asiat. Netistä löytyvän lomakkeen haittapuoli on se, ettei sitä voi kuitenkaan täyttää netissä tulostettavakseen vaan se on täytettävä käsin (niin tai kirjoituskoneella, mutta kukas niitä enää käyttää). Miksiköhän sitä ole voitu tehdä netissä täytettäväksi, kuten esim. Kelan lomakkeet?

Omat vaalikuluni näyttävät tältä:
käyntikortit 100 kpl 44,29
esitteet (A5) 200 kpl 70,00
Janakkalan Sanomien yhteisilmoitus Mikon kanssa (162/2) 81,00
Janakkalan Sanomien ilmoitus 149,00
Yhteensä kulut 344,29 euroa
Vaalitukea Keskustan Janakkalan kunnallisjärjestöltä 75,00
Oma rahoitusosuus siis 269,29 euroa
Lisäksi kunnallisjärjestöllä oli yhteismainontaa Janakkalan Sanomissa, jossa minuakin mainostettiin muiden muassa. Ja vielä tämän lisäksi Hämeen piirin Keskustanaiset maksoivat janakkalalaisten naisten yhteisilmoituksen Hämeenlinnan Viikkouutisiin.

Tähän voi vain sanoa, että kyllä euro hämärtää rahan arvoa ainakin minun kohdallani edelleenkin. Ikinä en markka-aikaan olisi laittanut noin paljon omaa rahaa vaalimainontaan. Sitä en muista, paljonko neljä vuotta sitten käytin rahaa, mutta se oli varmasti paljon vähemmän. Silloinkin sain kunnallisjärjestöltä tukea, sen sentään muistan. Kunnallisjärjestö puolestaan ei saa ulkopuolista tukea vaan kattaa vaalikulut kuluneen neljän vuoden luottamushenkilömaksuilla (ns. puolueverolla).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s