Äänestämisen tekniikkaa

Minuun otti heti aamulla yhteyttä huolestunut kuntalainen. Hän oli puolisonsa kanssa käynyt äänestämässä ja molemmat olivat äänestyskopeissaan huomanneet saman: lyijykynä ja äänestyslipuke eivät tahtoneet tehdä yhteistyötä. Lyijykynä oli kova ja jälki ei meinannut jäädä näkyviin lipukkeeseen. Lupasin välittää tiedon eteenpäin ja soitinkin kunnan keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalle.

Äänestäminen ei saa vaatia sitä, että äänestäjän on poikettava normaalista tavasta kirjoittaa: numero täytyy siis tulla selkeästi näkyviin normaalilla kynän painamisella ja yhdellä kirjoittamisella ilman erillistä viivan vahvistamista. En tiedä, onko keskusvaalilautakunnilla tapana testata koppeihin laitettavia kyniä myös kulloinkin käytävän vaalin äänestyslipukkeisiin tai vastaavaan paperiin kuin mitä niissä on käytetty. Syytä kyllä olisi. Itse sain vastauksen, että kynät ovat samat kuin aina ennenkin, joten  arvelen ongelmien johtuvan paperilaadusta. Kovempi kiiltävämpi paperi vaatii pehmeämpilyijyisen kynän.

Voi kuulostaa pikkujutulta, mutta äänestämisessä kaiken täytyisi toimia moitteettomasti. Toivottavasti kynäasia on puheluni jälkeen selvinnyt eikä illan laskennassa ilmene epäselvyyksiä. Äänestäjänä kannattaa muistaa, että vaalitoimitsijoilta voi käydä pyytämässä parempaa kynää, jos ongelmia on, tai voi myös käyttää omaa kynäänsä, jos sellainen taskusta tai käsilaukusta löytyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s