Janakkalan näköinen kuntalisä

Eilen illalla kunnanhallitus päätti yksimielisesti (HäSa 16.9.) ottaa kotihoidontuen kuntalisän käyttöön ilman mitään keinotekoisia työssäolo- tai ikärajoituksia. Tämä oli upea päätös, jonka monet kuntalaiset ottavat ilolla vastaan.

Päätöksenteon eri vaiheissa tuntui jo välillä aika kaukaiselta mahdollisuudelta se, että lopputulos olisi toiveidemme mukainen. Virkamiesten esityksissä perusturvalautakunnalle ja kunnanhallitukselle oli naapurikuntien tapaan epätasa-arvoisesti rajattu kuntalisä, ja perusturvalautakunnassahan äänestettiin kolmen vaihtoehdon kesken. Kunnanhallitus otti kuitenkin yksimielisesti esityksestä poikkeavan kannan, ja päätti rohkeasti olla erilainen.Janakkala-lisää maksetaan siis ensi vuoden alusta kaikille kotihoidontuen saajille tasapuolisesti samaan tapaan kuin esimerkiksi Espoossa. Lisäksi Janakkala-lisä on edistyksellinen siinä suhteessa, että sitä maksetaan täysimääräisenä myös muista kuin nuorimmasta alle 3-vuotiaasta lapsesta. Toisin sanoen jos perheen kotihoidontukeen oikeuttavat lapset ovat vaikkapa kaksoset, kuntalisä on sama molemmista, kun monissa kunnissa vastaavassa tilanteessa vain toisesta maksetaan varsinaista kuntalisää ja toisesta pienempää sisaruslisää. Tuen määrät Janakkalassa ovat samaa tasoa kuin ympäristökunnissa yleensä, kuntalisä 160 e/kk ja sisaruslisä 50 e/kk.

Vanhempien keväällä allekirjoitetulla vetoomuksella, useilla mielipidekirjoituksilla ja vaunumarssilla oli varmasti vaikutusta päätöksentekoon. (Oma osansa saattoi toki olla kunnallisvaalien läheisyydelläkin…) Kiitos kaikille asenneilmastoa muokanneille kuntalaisille ja luottamushenkilöille. Tällä Janakkalan näköisellä kuntalisällä voimme ylpeänä näyttää seudulla suuntaa valinnanvapauden ja tasa-arvoisuuden puolesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s