Kunta tarjoaa kuolinapua kaikille kyläkouluille

Janakkalan kasvatus- ja koulutuslautakunnan esityslista (17.9.) yllättää talousarvioehdotuksella, jossa on aikataulutettu kaikkien kaksiopettajaisten kyläkoulujen lakkauttaminen ensi vuodesta alkaen. Tämä yllättää siksi, että siinä jätetään suoraan huomioimatta valtuuston 10.6.2013 yksimielisesti hyväksymä ponsi, jossa esitetään, että ennen talousarviovalmistelua pitää tehdä perusteellinen kouluverkkoselvitys.

Sellaista selvitystä ei ole ponnen jälkeen tehty. Ei ole selvitetty, miten pienten koulujen oppilaat mahtuisivat taajamakouluihin, saatikka sitä, olisiko puolestaan mahdollista purkaa isojen koulujen tilanahtautta kyläkoulujen avulla. Näihin kysymyksiin vastaukset tosin ovat varsin selvät: huonosti mahtuisivat, ja olisi hyvinkin mahdollista.

Talousarvioehdotuksessa on esitetty säästösummia koulujen lopettamisesta ja kuljetusten kilpailuttamisesta, mutta näille tuskin löytyy kestäviä perusteluja. Kuljettamista tulee väistämättä enemmän, kun matkat pitenevät, eikä säästöjä synny, koska onneksi edes laki säätelee pienten koululaisten koulumatkan ajallista kestoa. Valtakunnallisesti on jo useasti todettu, että kyläkoulujen lopettamisesta ei juurikaan synny todellisia säästöjä.

On käsittämätöntä, että viranhaltijat tuovat lautakunnalle talousarvioesityksen, jolla näin selvästi kävellään yli valtuuston kesäkuisen päätöksen. Missä Janakkalan asioista oikein päätetään: luottamuselimissä, kunnantalon työhuoneissa vai kenties jossain aivan muualla?

Jaana Lamberg, Vähikkälän koulun ja Tervakosken yhteiskoulun/lukion johtokuntien puheenjohtaja

2 responses to “Kunta tarjoaa kuolinapua kaikille kyläkouluille

 1. Salme Peltotalo

  Hei. Meille Löyttymäen koulun puolustajille ylitsekävely on tuttua. Vain Persut puolustivat meitä. Kiitos siitä heille. Enää en varmaankaan keskustaa äänestä, johan 30 vuotta sitä riitti, eihän mikään parantunut.
  Nyt vasta heräsitte, kun ”omat” koulut ovat uhattuina. Valtuutetut suhtautuivat yhtä ylimielisesti, kuin virkamiehetkin meihin koulun puolustajiin. Tuskiin kukaan oli edes lukenut kunnolla jättämäämme selvitystä ennen kunnanvaltuuston kokousta huhtikuussa. Nyt on valtavan suuri kouluton alue itä-Janakkalassa, hienon järven lähellä, jossa koululaiset uivat ja marjastivat rannalla syksyisin.
  Virkamiesten toiminta oli aivan sanonko mistä… Yllätyksellisiä käänteitä riitti. Ja tiedoksi, että Vantaakin teetti Eero Laesterällä talouden tasapainottamisohjelman, mutta ei aio noudattaa sitä esim. päivähoidon osalta.
  Ainoa kyläkoulujen lakkautuksesta tehty tutkimus on Sami Tantarimäen Mitä lakkautuksesta opimme. Ainakaan mitään hyvää ei sen mukaan ole kylille tapahtunut. Vain autioitumista ja kyläläisten keskinäisiä riitoja. Säästöjä ei juurikaan ole tullut.
  Syksyisin terveisin Salme Peltotalo kaukaa Saloisilta

 2. Hei Salme ja kiitos kommentistasi, joka oli jäänyt odottamaan hyväksyntääni, kun en ollut käynyt blogissa hetkeen.

  Tilanne on siinä mielessä eri, että nyt kävellään myös voimassaolevien oppilasrajapäätöksien yli. Löyttymäessä perustelu löytyi oppilasmäärärajan alittumisesta.

  Löyttymäen kohdalla kuitenkin koen, että emme tehneet kaikkea voitavaamme asian eteen ennen kuin oppilasmäärä laski alle 20. En kuitenkaan itse osannut enempääkään tehdä ollessani vielä päättäjien penkillä. Ja olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että kouluton alue itä-Janakkalassa on jo nyt liian suuri.

  t. Jaana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s